Couperose

Laserbehandeling bij couperose

Couperose geeft ontsierende bloedvaatjes in je gezicht die veelal rood of paars gekleurd zijn. Dat is vervelend en wordt veelal als storend ervaren. We begrijpen dat je daarvan af wilt. Wij helpen je daarbij graag. Dat doen we o.a. met laserapparaten. Een laserbehandeling geeft namelijk de beste resultaten, omdat er op de millimeter nauwkeurig mee kan worden gewerkt in het te behandelen gebied. We behandelen couperose veelal met IPL (Intensed Pulsed Light). We zetten ook de KTP-laser (532nm) of de nd-YAG-laser (1064nm) in, maar het klinische beeld bepaalt globaal gezien het type laser dat wordt ingezet. Dus even kort door de bocht; KTP gebruiken we voor zichtbare rode vaatjes, IPL bij diffuse roodheden en de Nd:YAG zetten we in bij wat blauw/paarse zichtbare vaatjes (denk aan beenvaatjes).

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken

Welk effect heeft een laserbehandeling?

We willen graag een verkennend gesprek met jou. We willen je eerst graag zien om samen met jou de ernst en mate van jouw huidprobleem te verkennen. Aan de hand van dit gesprek kunnen we jou een persoonlijk advies geven om het probleem effectief aan te pakken. We bepalen dan ook met welk laserapparaat we de couperose er optimaal onder kunnen krijgen.

Weg met die roodheid, maar hoe dan?

Met het laserapparaat brengen we een sterk geconcentreerde lichtstraal in het aangedane gebied. Dit licht wordt geabsorbeerd door de rode stof hemoglobine in de vaatje. Door de warmte die hierbij vrijkomt implodeert het bloedvaatje als het ware en wordt deze op natuurlijke wijze afgevoerd door het lichaam. Zo verdwijnen die vervelende rode of paarse bloedvaatjes in feite als sneeuw voor de zon. Dus is zo’n laserbehandeling wel een heel effectieve oplossing voor jouw probleem.

Wat is nou precies couperose? 

De huid bestaat uit verschillende lagen waar heel veel kleine bloedvaatjes lopen die zorgen voor zuurstof en andere de aanvoer van essentiële voedingstoffen die belangrijk zijn voor de huidconditie en het herstel daarvan. Maar als je huid teveel blootstaat aan dingen die minder goed zijn, zoals veel zonlicht, hitte, alcohol, roken en ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, dan kunnen die vaatjes meer aan de oppervlakte komen. En dus vallen die rode of paarsige vaatjes meer op. Het kan dan gaan om enkele in het oog springende vaatjes of door opvallende (egale) roodheid in de huid. We duiden die vaatjes ook wel aan met de naam ‘spider naevi’ of ‘teleangiëctasiën’ (of tele’s). Die vinden we vooral op voorhoofd, wangen, kin en neus.

Klinisch beeld bepaalt behandeling

Afhankelijk van het klinische beeld van de aandoening zetten we een van onze laserapparaten in. Globaal gezien is dat de KTP-laser bij zichtbare rode vaatjes. IPL-laseren doen we bij diffuse roodheid en de Nd:YAG-laser zetten we in bij wat paarsige/blauwe zichtbare vaatjes. Met de IPL-laser kunnen we couperose veilig en doeltreffend behandelen. Ook kunnen we hiermee oneffenheden verhelpen, evenals bloedvaatjes en andere roodheden, pigmentvlekjes, sproeten en schade vanwege zonverbranding. De IPL-laser doet zijn werk op verschillende golflengtes.

IPL, KTP OF NdYAG

De KTP-laser werkt op precies 532 Nm en geeft een sterk geconcentreerde lichtbundel waarmee heel nauwkeurig en gericht kleine bloedvaatjes en pigmentvlekken verholpen kunnen worden. Het laserlicht wordt bij bloedvaatjes geabsorbeerd door de roodgekleurde (gesprongen) bloedvaatjes of bij pigmentvlekken door de bruinige kleur van de melanine. Door verhitting wordt het vaatje of de pigmentvlek afgebroken. Dit gaat stapsgewijs en bij iedere vervolgbehandeling worden deze deeltjes door het lichaam zelf opgeruimd. Op die manier verbeteren we jouw huidaandoening. 

Tot slot over IPL en couperose

Bij de IPL-laser staat de afkorting IPL voor Intense Pulsed Light, wat zoveel wil zeggen als hoog gedoseerde, in kracht toenemende (pulserende) lichtflitsen. Deze behandeling kan op ieder lichaamsdeel worden in gezet. Met de IPL-laser wordt licht op verschillende golflengtes ingezet en bij de KTP en Nd:YAG is er sprake van één golflengte. De IPL-laser gaat minder diep dan de andere lasers. Dit betekent dat de IPL goed kan worden ingezet bij oppervlakkige aandoeningen als diffuse roodheid, couperose (bloedvaatjes) en pigmentvlekken. Juist vanwege het feit dat IPL op diverse golflengtes werkt, maakt dit apparaat ideaal om deze aandoeningen in één keer te behandelen. We kunnen grotere oppervlakken behandelen omdat de IPL-laser een grotere lichtbundel geeft.